25 Mart 2012 Pazar

Çanakkale'ye Mektup!




Çanakkale Savaşlarında cepheyi ziyaret eden devlet erkanı, Yarbay Mustafa Kemal'e çeşitli yazar ve sanatçıların "Ordumuza" diye yazdığı beyannameyi hediye ettiler : 


     "Ey yurdun müdafaacısı halaskar ordusu!



        Biz memleketin düşünen ve duyan evlatları adına size geldik. Alnımızda yüksek bir milli haysiyet; gönlümüzde derin bir şükran borcu, beynimizde güçlü bir iman, babalarımızın ölülerini mezarlarında titreten dost, düşman beş dünyanın bütün halkını şaşkınlıklara düşüren; milletiniz için tarihlerde altın yapraklar hazırlayan kahramanlıklarınızı yakından görmeye geldik. 
          Kilidini açmaya uğraşan hain elleri, toprağını çiğnemeye çabalayan namert ayakları kırdığınız, mukaddes hakan ve halife yurdundan dört yüz seksen yıl önce Ayasofya’nın minaresinden okunan ilk ezanla tarihin bir döneminin kapanıp yeni bir döneminin başladığını, ilan eden Fatih’in büyük meydanı İstanbul’dan sonra onun arkasında anayurt sevgili Anadolu’dan size selamlar ve hürmetler getirdik. Oralarda Padişah’ımızdan en küçük kişiye kadar herkes sizi düşünüyor, sizinle övünüyor. Belleri bükülmüş ihtiyarlar titreyen ellerini yüce Allah’a uzatarak size dua ediyorlar. 
       Kadınlar bir ana sevgisi ve şefkati ile yaralarınıza bakıyorlar; çocuklar şanlı savaşlarınızın hikayelerini dinleyerek küçük yüreklerinde tohumlanan yurt sevgisini düşman hıncını yarın için besleyip büyütüyorlar. Biz geldik savaş meydanlarını dolaşıp yiğitliğinizin şerefli misallerini gördük. Şimdi göğüslerimizde gördüğümüz kahramanlıklarınızı bütün kardeşlerimize söyleyeceğiz. Son felakete yerlere eğilen alnımızı dünya tarihinde benzeri görülmemiş yiğitlikler fedakarlıklarla göklere nasıl kaldırdığınızı anlatacağız.
        Ey müslimin ve Türklük namusunu şerefini mübarek kanıyla yıkayan ordu!
           Bolayır’da Şehzade Süleyman’ın, Lala Şahin’in düşman gülleleriyle viran olmuş mezarları, haysiyetli ve hayran sana bakıyor. Düşmanların bile senin mertliğini alkışlıyor. Gölgesi altında aslanlar gibi dövüşerek yükselttiğin ay yıldızlı al bayrak, kıyamete kadar camilerimizin türbelerimiz üzerinde parlasın; şehitlerin ruhu göklere yükselirken gazilerinin damarlarında hınç ve kin kaynasın, ölürsen Tanrı’nın cenneti, kalırsan milletin minneti senindir."



- Yazıyı okuyan Yarbay Mustafa Kemal yazıyı çoğaltıp alay komutanlarına dağıtılması emrini vermiş.

4-5 Mayıs 1915


Kaynak : İsmail Bilgin – 57 Alay Çanakkale Kitabından.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder